Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 17:00 - Кой открадна естествените антибиотици на българите?
Автор: and08 Категория: Регионални   
Прочетен: 3296 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 19.03.2011 18:03


 Открай време българинът се лекува с естествени антибиотици, като чесън, лук, много билки и чайове. Но дали е така сега, когато чесънът струва 10 до 15 лв., лукът - 1,50 лв., а билките вече са замърсени от въздуха и радиацията. Но все пак за тези , които имат възможност да си го позволят, ще посоча някои от тях и тяното действие със статии от интернет. Предложението е особено подходящо за хора с увреждания.

                                                            
ЧЕСЪНЪТ

Чесънът се използва широко като добавка към различни гозби. Освен с добрите си вкусови качества, той е известен и наричан „лекарството-чудо“. От древни времена чесънът се използва като средство срещу грипни и други вирусни заболявания, например.

Силата на чесъна се крие в антиоксидантните и антимикробните вещества, които съдържа, както и в естественото антибиотично вещество алицин. В чесъна се намират още витамините А, В1, В2, йод, както и редкият и скъп микроелемент германий, който освен че има противораково действие, запазва клетката млада за дълго време. В пикантния зеленчук се откриват и ензими и вещества близки до хормоните.

image

Чесънът удължава живота…
Има два вида холестерол, LDL и HDL. Чесънът е полезен в борбата срещу лошия LDL холестерол и другите опасни мазни вещества в кръвта триглицеридите, тъй като понижава нивото им, с което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт. Помага и за доброто кръвообращение, след като не позволява образуването на плаки по кръвоносните съдове.

Прилага се при  кръвосъсирване, за добро оросяване и памет…
При консумацията на чесън образуването на кръвните клетки се подобрява и увеличава. Почиства кръвта. Така вероятността за кръвосъсирване и образуване на тромби е много по-малка. Това подобрява оросяването на мозъка и подобрява концентрацията.

Употребява се при стомашни проблеми…
Чесънът със своите природни антимикробни свойства помага за облекчаването на симптомите при стомашно-чревни заболявания и улцерозен или язвен колит.

Стопира високото кръвно налягане…
Чесънът е много полезен при високо кръвно налягане. Съдържащите се серни съединения не само, че понижават и регулират артериалното налягане, но и помагат срещу акне.

И още…
Хапването на чесън буквално гони досадните насекоми, като мухи, кърлежи и комари, потиска размножаването на гъбички, включително и Candida и понижава кръвната захар.

Консумацията на чесън трябва да е умерена. Достатъчно е да се хапнат 2-3 скилидки, за да се осигури позитивният ефект за имунната система. Казват, че прекомерната употреба на чесън може да навреди на здравето, но едва ли може да се яде ежедневно такова количество. Препоръчително е, чесънът да се избягва при прием на лекарства като аспирин и медикаменти за сърце, както и при повишена стомашна секреция, заболявания на черния дроб, жлъчката и бъбреците.

                                                                 ЛУКЪТ

Лукът наистина съдържа няколко антибиотични субстанции, каквито има и чесънът. За съжаление няма съставката алицин, която е с най-силното действие.

Лукът е богат на кверцетин – флавоноид с антивирусна активност. При опити с мишки той е показал свойството да предпазва от бяс и други вируси. Заради сравнително по-слабото действие различните видове лук са подходящи за всекидневната профилактика срещу инфекции. Антибиотични растителни вещества се съдържат също така и в хряна и пореча. Те имат ефект върху пикочните пътища. Достатъчни са дори 10-20 г хрян или пореч, за да се постигнат ефикасни концентрации на горчични масла в урината. Лютите горчични масла унищожават вирусите на грипа и простудата – колкото е по-лют, толкова по-добре!

image


                                       БИЛКИ - СИЛНИ АНТИБИОТИЦИ

Антибиотикът е вещество, което селективно потиска или унищожава бактериите; в буквален смисъл означава "анти-живот".

Най-силните 15 билки-естествени антибиотици са:

Акация (Acacia)

Алое (Aloe)

Евкалипт (Eucalyptus)

Ехинацея (Echinacea)

Чесън (Garlic)

Джинджифил (Ginger)

Хидрастис (Goldenseal)

Грейпфрут- екстракт от семена (Citrus Paradisi)

Пчелни продукти

Хвойна (Juniper)

Женско биле (Licorice)

Градински чай (Sage)

Лишей, брадат (Usnea)

Пелин (Wormwood)

Чаено дърво (Tea tree)

Cryptolepsis
image
image

Някои обичайни подправки имат антибактериални ефекти.

Изброените по-долу са в съответствие със заключенията на университета Cornell University:

Тези, които убиват бактериите на 100% са: чесън, лукови, бахар и риган.

Тези, които ги убиват 75-90%: мащерка, канела, естрагон, кимион, карамфил, лимонова трева, дафинов лист, лют червен пипер (кайен), розмарин, риган и горчица.

Тези, които ги убиват 50-72%: мента, кимион, градински чай, копър, кориандър, копър, индийско орехче, босилек, магданоз.

Тези, които ги убиват 25-48%: кардамом, пипер, джинджифил, анасон, семена от целина и лимон или лимонов сок.

image

 Немски учени открили, че екстрактът от жълт кантарион има подчертан антибиотичен ефект. Това се дължи на активното вещество в това растение – хиперфорина, което препятства размножението на редица болестотворни бактерии. Това обяснило отдавна известния факт защо тази билка широко се използва в народната медицина срещу рани и различни кожни заболявания.
        парола:      
  image
image
Прополисът - пчелният антибиотик Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като истински вълшебници, те събират различни растителни вещества и след като ги преработят със секретите си, ги превръщат в качествено нови продукти – пчелно млечице, мед, восък, a може би най-ценният от тях e прополисът.

Какво всъщност представлява този така популярен в народната медицина пчелен продукт? Това са растителни смоли, които пчелите превръщат във високо ефективно оръжие срещу патогенни бактерии, вируси и гъбички. Целта им е да защитят кошера от болестотворни микроорганизми. С прополис те облицоват клетките на „родилното отделение”, където се излюпва поколението и дезинфекцират входа и най-използваните части на кошера. Показателна за важната му функция е и самата дума, която в превод от гръцки означава „защита на града”. И наистина, установено е, че без прополис през зимата пчелното семейство загива от различни болести, дори да има изобилие от храна.

Хората започват да използват лечебното действие на този естествен антибиотик още в древността. Тъй като е ефективен срещу стрептококи и стафилококи, се прилагал предимно за заздравяване на гнойни рани и язви. Днес външно, под формата на мехлем или тинктура се използва за лечение на микози по кожата, дерматити, за дезинфекция на следоперативни рани. Приеман вътрешно, той засилва защитата на организма като от една страна увеличава кръвообразуването и производството на антитела, а от друга спира развитието на различни видове бактерии и вируси, като наример тези на туберколозата, салмонелата,
херпеса и грипа.

Прополисът има много сложен състав, но антисептичните му свойства се дължат основно на флавоноидите и етеричните масла – естествени антибиотици, които някои растения изработват за защита от микроорганизмите. Антимикотичният ефект пък е благодарение на органичните киселини. Останалите вещества - смоли, восък, цветен прашец, дъбилни вещества, алдехиди, естери, терпени, аминокиселини, витамини и множество микроелементи допълват тези действия. Разбира се, прополисът няма силата на синтетичните антибиотици, но за разлика от тях не притежава токсично действие и бактериите не привикват към него. Затова е подходящ за най-вече за профилактика и засилване на имунната система, както за възрастни, така и за малки деца.

Как да си направите екстракт от прополис (клеева тинктура)
Прополисът се продава в магазините за пчелни продукти под формата на пръчки. Една пръчка (30 гр.) замразете във фризера за едно денонощие. Така иначе лепкавия прополис става трошлив и с чук за месо, можете да го стриете на прах. След това го смесете със 100 мл. спирт, най-добре е да използвате 95 градусов зърнен спирт, но за съжаление той трудно може да се намери. Имайте предвид, че медицинските спиртове, които се продават в аптеките са подходящи само за външно приложение. Затова, ако смятате да пиете тинктурата, по-безопасно е да използвайте водка. Когато прополисът е стрит много фино нейният градус е достатъчен, за да разтвори полезните съставки. В следващите 5 дни само разклащайте сместта, а на 6-я я прецедете. Съхранявайте тинктурата на хладно и в тъмно шише. Приемайте я под формата на капки за засилване на имунитета през зимата, при хронична умора и за пречистване на организма от токсини. Единственото, което трябва да имате предвид е, че е възможно прополисът да предизвика алергична реакция, затова първо тествайте екстракта на малък участък от кожата, най-добре на сгъвката на ръката.
Вярвам, че тези статии от интернет ще ви бъдат полезни. И няколко клипа за билките. С четвъртия клип ръководството на СХУ "Кураж" честити пролетта на всички кюстендилци.












Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 922725
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930