Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2010 07:52 - 3 ДЕК.- МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Автор: and08 Категория: Регионални   
Прочетен: 4614 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.11.2012 08:54



 Всяка година в гр. Кюстендил се отбелязва Международният ден на хората с увреждания. И тази година на 3 декември от 14 ч. в голямата зала на читалище "Братство" се организира безплатен тържествен  концерт за хората с увреждания. В програмата участват много известни състави и изпълнители от града и околностите. Очакваме ви!
image
Ето и няколко статии за хората с увреждания:

Трети декември е международен ден на инвалидите. Напоследък наричат тези хора по различни начини, например хора със специални потребности, хора с увреждания, всякакви подобни. Започват, текат, приключват и се отчитат всякакви кампании от правителствени и неправителствени организации, но ако всеки от нас не разбере, че всеки човек е уникален и всеки е със специални потребности, едва ли ще има много полза от всичкото говорене и писане.

Затова и ние решихме, че няма просто да се включим в общия безличен хор, а по повод 3-декември ще се опитаме да дадем няколко съвета за грижи за болни възрастни хора.

Всеизвестно е мнението, че възрастните хора са като малките деца – имат нужда от допълнително и специално внимание. Също като към малчуганите към тях трябва да се отнасяме с повече търпение и снизхождение. Ако се налага да гледате ваш роднина, който е болен, най-добре предварително посетете лекуващия го лекар и се осведомете подробно за особеностите на заболяването му, препоръчителен дневен режим, подходяща диета, схема на приеманите от него лекарства, график на профилактичните прегледи. Така ще бъдете сигурни, че наистина ще му помогнете и няма да му навредите.

Ето някои изпитани малки съвети за гледането на възрастен болен:

1. Проучете особеностите на заболяването на болния и какви специфични нужди има той. Например, болните от диабет имат занижена чувствителност (поради увреждане на сетивните нерви), затова проверявайте преди тях температурата на водата при къпане или вана, за да не се изгорят.

2. Придружавайте го на профилактичните прегледи, за да осведомите по-добре лекаря за състоянието на болния, да научите, ако се включва ново лекарство в лечението или се налага смяна на схемата на прием на старите.

3. Организирайте програма за всекидневно движение. В случай, че заболяването му не позволява излизане навън, тогава измислете система за домашно раздвижване – обиколки на стаята, леки свивания и разпъвания на ръцете и краката, масажи. Докато човек се движи, той е в състояние да се самообслужва сам, но залежи ли се на легло, състоянието му се влошава.

4. Приготвяйте дневната доза хапчета предварително в малка чашка и я поставяйте на едно и също видно място, за да не се чудите после дали не сте забравили нещо и дали хапчетата са изпити. Ако приемът на лекарства е три пъти на ден, сложете три чашки с хапчета – за сутрин, обед и вечер. Вечерта отново пригответе дозите за следващия ден.

5. Отделяйте време за разговори с възрастния човек, макар и кратки. Интересувайте се как се чувства, как е минал денят му, какво интересно нещо е видял по телевизията или чул по радиото.

6. Изненадайте го, като поканите вкъщи негови приятели или съседи на гости – по повод или без повод.

7. С напредването на възрастта обикновено зрението и слухът на хората намалява. Може да купите аудио диск със стихове или разкази на български и чужди класици, за да може да разнообразите деня му. Осигурете му слушалки, за да чува по-добре. Вечер прочетете с него отново сутрешния вестник или една глава от любима книга. Тук може и внуците да помагат – дядо и баба с удоволствие ще слушат, а децата ще упражняват четенето.

Но най-важното е да се отнасяте към тях с много любов, защото възрастните хора са силно чувствителни и лесно се обиждат. Освен това сега е моментът да върнете грижите, които те са полагали за вас, когато сте били деца.
Ето още статии. Кликнете върху съответния надпис и прочетете желаната статия.

Златни хора със златни сърца
Да помогнем на възрастните да преодолеят дигиталната бариера
Моята баба
С краката ли ни управляват?
Стоянка Мънина: Вярвам на хората
Всичко ни плащат, тия дни дори и наема ще ни плащат, аман
Хората с увреждания и обществото... – тема във форума

И няколко музикални  поздрави за всички членове и приятели на Съюза на хора с увреждания "Кураж". Кликнете върху съответната стрелка по-долу и чуйте желаната песен.








Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 922871
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930