Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2012 18:29 - Членове на "Кураж" и приятели на Петковден в Руенски манастир
Автор: and08 Категория: Регионални   
Прочетен: 2803 Коментари: 0 Гласове:
22

Последна промяна: 15.10.2012 07:26


 Група от 19  членове на Съюз на хора с увреждания "Кураж" и приятели от гр. Кюстендил на Петковден посетиха новопостроения и все още доустройван  Руенски манастир "Св. Иван Рилски" в близост до гр. Бобошево над село Скрино - родното място на Свети Иван Рилски или Йоан Рилски Чудотворец /876-946/ - най-известният български светец покровител на българския народ и основател на Рилския манастир.
image

image

Наричат го “Мъжка Общежителна Света Обител “Свети Йоан Рилски”, с. Скрино. Руенският манастир се счита за  един от първите български манастири, основан скоро след покръстването на българския народ през 9 век при царуването на Княз Борис – Михаил, но исторически сведения за това не са запазени. Манастирът е носил името на „Св. Димитрий Солунски” и в него великият български светец Св. Иван Рилски  е прави първите си стъпки в монашеството и полага началото на отшелническия си живот в пещера запазена и до днес недалеч от манастира. В продължение на пет века манастирът е бил средище на църковно-религиозен живот. В началото на 15 век, при нападенията на турските нашественици, той е разрушен. Възстановен е 80 години по-късно - през 1483 г. със същото име над днешнияград Бобошево. Манастирът просъществува до 1935 г. През последните години е бил филиал на Рилския манастир. От този манастир до наши дни е запазен само храмът. Идеята за възстановяване на обителта в ново време идва през 1994 г. от страна на сестрите отРесиловската девическа света обител "Покров Богородичен". Основният камък за построяването на новия храм е положен през 1995 г. от Драговитийски епископ Йоан. През 1998 г. Траянополски епископ Иларион прави непълно освещаване на храма. Манастирският комплекс е осветен през 2001 г. от Знеполски епископ Николай

 

image

image
imageМонашеското братство издава религиозна литература и излъчва първото църковно радио у нас "Сион". Следвайки примера на отшелничеството, посетители не се допускат в понеделник, сряда и петък. В неделя и в празничните дни посетителите могат да чуят монашеския хор по време на литургия. Църквата чества денят на светеца на 19 октомври.

 Руенският манастир е мъжки. Монасите сами си произвеждат сладко, мед и страхотен локум, с който черпят посетителите. Рисуват икони и пишат книги. Има дни, в които манастирът не приема посетители. Има и изисквания за облеклото. 

  Около църквичката има градинка, пейки за отмора и вековни дървета, а вътре е най-хубавият иконостас, който съм виждала. Истинско произведение на изкуството. Нещо, което не може да се опише, а трябва да се види. 

   От манастира тръгва  пътеката за пещерата, където Иван Рилски е започнал монашеския си живот. От самата пещера е останала малка част, но когато влезеш вътре те обзема накакво странно чувство, споделиха някои от групата, които се изкачиха до там.  

image

  От манастира тръгва и пътеката за “Кръста”. Местност, от където се разкрива прекрасна панорамна гледка към РилаВерилаКоньовската планина и Влахина, а също и към околните села. Мястото е просто задължително за посещение. 

  От манастира тръгва и трета пътека, която води до Светата  Вода. Хората казват, че помага при очни заболявания за това, когато ходя там, обезателно си измивам лицето.

   Близо до самата чешма има и по-мънички изворчета, където хората оставят парички и кончета от дрехите си за здраве, за късмет и за да се върнат отново...

image

Вижте и два клипа за Руенския манастир и един клип за Петковден от zlatko6666.
Контакти:
Мъжка Общежителна Света Обител “Свети Йоан Рилски”
С. Скрино, община Бобошево, област Кюстендил, пощ. код 2663
тел:048946771, e-mail: 
skrino@ruenmanastir.com

 










Гласувай:
22



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 921947
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930