Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2009 17:37 - РЕГИОНАЛНА РАБОТНА СРЕЩА В ГР. КЮСТЕНДИЛ
Автор: and08 Категория: Регионални   
Прочетен: 2136 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.09.2009 06:53


На 11.09.2009 г. в залата на Областна администрация - гр. Кюстендил се проведе работна среща на която бяха обсъдени възможностите за подобряване на институционалното сътрудничество при решаване на проблеми на хората с увреждания. На срещата присъства Мила Вукова - регионален представител за Югозападен район на Агенцията на хората с увреждания.
Срещата беше открита от  Любомир Анчев - областен управител, който даде думата на Мила Вукова. В своето изказване, а и при дискусиите г-жа Вукова заяви, че наистина има проблеми при хората с увреждания, наричани неточно инвалиди  /невалидни/и всичко, което ще се прави от сега нататък няма да бъде само за кабинетите, а директно за хората. Тя съобщи, че в нашия район не са правени почти никакви инвестиции /единствено за ТПК "Родина"/ и че няма представени проекти от гр. Кюстендил, за да се финансират. Всеки месец ще се правят подобни срещи на отворени врати, за да се установи , не само нуждата на хората с увреждания, но и да се подготвят проекти за финансиране през следващата година. Като извод - очакват се големи промени.
 Инж. Димитър Андонов говори за необходимостта от трудово борса за хората с увреждания и срещи с всички институции, за проектите и нищожните средства, които се отпускат. Спомена се и за проблемите със заобикалящата ни среда, незначителното предлагане на работни места, за материалната база. Беше поставен въпросът и за наказване на администрацията, която не спазва закона.
 Имаше много изказвания от представители на Съюза на слепите, Дружеството на диабетиците, бюрото по труда и др.
image

image

Борислав Лазаров от Съюза на слепите говори, че опитът от Варна трябва да се пренесе на наша почва, да се активизират хората с увреждания чрез подходящи стимули и интеграция на хората с увреждания със здравите.
 Илия Сушев разкри проблемите на диабетично болните, недостигът на инсулин и тест - лентичките, липса на достатъчно  средства. Направени бяха редица предложения. Никола Гаврилов разкритикува досегашното ръководство и пропиляните 15000 лева за луксозна рампа при Картинната галерия, която не се ползва от хората. Г-н Гаврилов  заяви, че с тези пари ще направи 10 такива . Той говори още за проблемите при балнеолечението, ж.п. превоза и невъзможността за пътуване с автобус, за лошата и недостъпна среда в гр.  Кюстендил и също направи редица предложения за по- ефикасен живот на хората с увреждания.
 Зам. обл. управ. Даниела Годинова подчерта желанието на ръководството да се бори за хората с увреждания, включително и при кандидатсване във ВУЗ.
 Срещата продължи близо 2 часа и протече при оживени дискусии. Бяха направени интересни и уместни предложения.


Тагове:   кюстендил,   кураж,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 917869
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031