Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2008 20:47 - СЕМИНАР С ИНЖ. КАПКА ПАНАЙОТОВА В ГР.КЮСТЕНДИЛ
Автор: and08 Категория: Регионални   
Прочетен: 4163 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.08.2009 18:36


              В гр.Кюстендил се състоя  семинар с участието на инж. Капка Панайотова - председател на  на фондация  "Центъра за независим живот" на тема:
  "ПРАВАТА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ И РОЛЯТА НА НПО ЗА ТЕХНИТЕ ОТСТОЯВАНИЯ".
  Срещата  се проведе в Конферентната зала на Областна администрация на 24 октомри 2008 г. от 12 ч. На срещата присъстваха много представители на неправителстени организаци и хора с увреждания, кабелни оператори и журналисти.
  Срещата беше открита от председателя на
image
          Откриване на срещата от инж. Андонов
 новосъздадения съюз на хора с увреждания  "Кураж" от община Кюстендил, а цветя за добре дошла поднесе Никола Гаврилов.
image
  Поднасяне на цветя от Никола Гаврилов
  Г-жа Панайотова е с 13 год. опит в усвояване на правата на хората с увреждания и създателка на фондацията през 1995г., състояща се от 12 члена, активно участвала в изготвянето на редица закони за хората с увреждания. Специализирала в САЩ, с две висши образования и владеене на чужди езици, тя успя да завладее участниците в семинара  с непринуден разговор и точни факти.
image
       Част от участниците в семинара
  В САЩ цари здрав разум и почтеност - каза К.Панайотова и продължи:
  В университета, в който специализирах, се свързах с организации на хора с увреждания, които там живеят независимо, но не защото са богати, а защото имат създадени подходящи условия за разлика от българите с увреждания у нас, които са хиляди, но трудно ги виждаме на улиците, в кафето , ресторанта или планината и морето. Те са в къщите, по домовете за възрастни хора.  В България по този начин се създава илюзия за здраво население.
  Увреждането е социален проблем, а не медицински. Проблемът е със стълбищата и тротоарите, няма кучета-водачи за слепите, няма придружители.
  Работя със сестра си по съдба Ани, която също е с увреждания, но е силно привързана към каузата  и работи доброволно от сутрин до вечер.
image
 В дясно -Ани завладяна от каузата на фондацията
Г-жа Панайотова разказа на присъстващите, че е с увреждания от 7 месечна възраст, но още на 6 г. вече е пазарувала, изхвърляла буклука, независимо от уврежданията и по този начин е станала човек.Четяла е на 4 г. възраст.  За нея думите "Аз съм инвалид и не мога" не трябва да съществуват. Средата е тази, която формира определена нагласа.
  Председателят на клуба на инвалидите Стефан Лазаров в ромския квартал , състоящ се от 12000 души, каза , че не трябва  да се сещат за хората с увреждания само на Коледа, но постоянно.
image
     Изказване на Стефан Лазаров
Той беше с момиче- ІІ-ри курс, което като доброволка помага на 3-ма души с увреждания, а в квартала вече има 12 доброволки. Той добави, че е много трудно да се намерят хора за изработване на проекти.
  Милена Стоянова - председател на сдружение "Кубрат" и ученичка на Капка Панайотова се изказа за възможността за финансиране чрез подходящи проекти.Тя поднесе красив букет за своята учителка.
image
Според инж.К.Панайотова соц.работник не би трябвало да има приоритетна раля, а констатациата на ТЕЛК "без право на работа" е незаконно и самоволно. Ето защо тези комисии трябва да бъдат закрити  и се спазва световната практика от "Световната здравна организация", като  хората с увреждания се наблюдават, за да се установи какво могат да правят и какво им е необходимо , за да работят по-добре. В Европа има мултифункционен екип, който издава решенията. Отчита се соц. статус, умения, желания и др.  Медицинското заведение трябва да е това, което ще издава мед. експертизи за временна или трайна ситуация на увредения.
  Бяха направени изказвания от председателя  на нац.съвет на всички организации и сдружения и на"Съюза на слепите" в общината Божидар Лазаров, който постави въпроси за връзка с всички НПО и финансирането им чрез подходящи проекти. 
  Любка Божилова - председател на клуба на пенсионерите говори за неуредиците при издаване на решения от ТЕЛК и дискриминацията към хората с увреждания.
  Към съюз "Кураж" К.Панайотова даде редица предложения, като най-важното е да се определи дали новосъздадената организация ще има застъпническа роля / индивидуална или обществена/ или пък ще работи в сферата на услугите. Пари има много, независимо, че България в момента е донор за ЕС.
  Срещата - семинар продължи 3 часа с прекъсване от 1 час за малък коктейл. На участниците в семинара бяха раздадени брошури, касаещи хората с увреждания.
  А ето и един видео клип за хората с увреждания.
  


      





Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 921021
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930