Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2015 07:12 - Запознайте се с Гигински манастир "Св. Св. Козма и Дамян"
Автор: and08 Категория: Спорт   
Прочетен: 5897 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 13.05.2015 06:56


 За нас, хората от СХУ "Кураж" беше вълнуващо преживяване да се докоснем до уникалната манастирска шир, скътана в полите на Църна гора "Св.Св.безсребърници и чудотворци Козма и Дамян" в прекрасния слънчев неделен ден. Имаше много хора в манастира, камбаните ехтеха....image

Ортодоксално име:Св. Св. Козма и Дамян

Близки манастири:Чепински манастир "Св. пророк Илия";Горноврабчески манастир "Св. Димитър"; Радибоишки манастир.

Последен коментар: Посетих Гигинския манастир и сьм впечатлена от всичко,което е сьградено там.Присьствах на служба в цьрквата,беше вьлнуващо.Най-впечатляващо за мен бяха рьцете на отец Никанор-отрудени,силни рьце на бьлгарин и едновременно с това аскетично и много одухотворено интелигентно лице.Прекланям се пред делото на този човек! 
image

 

Гигинският манастир е разположен в подножието на вр. Китка (1118 м н.в.), в планина Черна гора и заради това е познат и като Черногорски. Манастирът се намира на около 4 км от с. Гигинци, на 16 км югозападно от гр. Брезник и на 52 км източно от София.
image

Транспорт:

От селото до Гигинския манастир води лош черен път, който е непроходим за кола през зимните месеци. Пътят, обаче, е приятен за разходка, като разстоянието пеш се изминава за около час.

История на манастира:

Гигинският манастир "Св. Св. Козма и Дамян" датира още от 11-12в., като тогава манастира се е намирал в подножието на връх Тумба (1129 м.), в местността Китка. Направените археологически разкопки на първоначалното и на сегашното местоположение на обителта установяват запазени основи на монашеско крило и защитна кръгла кула. По време на Второто българско царство манастира е притежавал богато стопанство и множество имоти, дарени му от българските царе и боляри.
image

Гигинският манастир бил един от малкото български манастири, които продължили да функционират и след османското нашествие и се е наложил, като духовно и просветно огнище за населението в района. През 16в. в обителта се помещавало и килийно училище. Около1737-1739г. манастира е опожарен от турците, за да възкръсне малко по-късно благодарение на няколко хилендарски монаси, които открили лековит извор в близост до сегашните постройки на манастира и решили да преместят манастира до него. С помощта на местното население били построени килиите, стопанските постройки и сегашната църква.

imageЕдин от големите благодетели на Гигинския манастир бил Алекси Стефанов от с. Гигинци, който дал много средства за уреждането му и за увеличаването на манастирските имоти. През 1937г. манастира остава без монаси, а след 1944г. е превърнат в концлагер, за да се трансформира по-късно в пионерски лагер. В крайна сметка Гигинската обител е превърната в обор и запустява.

През 1998г. духовната дейност в Гигинския манастир е възобновена и започва възстановяване на стопанството и връщането на имотите. Изградени са водопровод и парно отопление, облагороден е целебният извор. В началото на май 2007г. е започнато цялостно обновяване на манастирския комплекс, като се предвижда реставриране на трапезарията, хамбара и църквата, изграждане на рухналото източно крило и възстановяване на централният корпус.
image

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Гигинският манастир е действащ и в процес на реставрация. Най-ценната сграда в манастира е църквата, построена през 1814г. Тя е еднокорабна, едноапсидна, с две конхи и стенописите от края на 19в.

Контакти на манастира :

Телефон за връзка: (+359) 897 88 49 28

Настаняване в манастира:

В Гигинския манастир могат да пренощуват ограничен брой хора, при скромни условия.

Интересни места за посещения в района: Фотогалерия: image  image  image  image

До Гигинския манастир
image

 ЕТО И СНИМКИ ОТ ТОВА ПЪТУВАНЕ:
image
image
image
image
image











Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 921650
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930