Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2015 10:58 - Социалните работници в Кюстендил протестираха за по-високи заплати, Силвия Младенова: С 475 лв. едва свързваме двата края, работим в опасна сграда
Автор: and08 Категория: Регионални   
Прочетен: 1758 Коментари: 0 Гласове:
8



 Социални работници в Кюстендил скочиха срещу ниските заплати и лошите условия на труд на символичен протест. Всички представители на дирекция „Социално подпомагане“ обслужваха кюстендилци с розово-лилави лентички с надпис „Аз протестирам“. Основната заплата на социален работник в Кюстендил със стаж от 20 години е 600 лева, а като чиста сума, която получават, е 475 лева, изчислиха от социалната служба. „С такава заплата не може  да се живее, ако не можеш да си намериш допълнителна работа, за да преживяваш. Проблемът е всеобщ, почти във всички дирекции в страната положението е подобно. Работим в сграда с изключително труден достъп за обслужване на инвалиди. Отвън ги обслужваме, майките с колички стоят търпеливо.
image
Зимата е много трудно, цяло щастие е, че при тези условия не се е случила някоя трагедия с инвалид“, каза Силвия Младенова от социалната служба. Тя допълни, че много от колегите й едва свързват двата края, по стечение на обстоятелствата някои от съпрузите им не работят, имат учещи деца. Работата на социалния работник е изключително отговорна и натоварена, твърдят кюстендилските чиновници. Дейността им изцяло е свързана с обслужване на хора в неравностойно положение. В условията, в които работят социалните служители, е невъзможно провеждането на всякакви разговори относно техните проблеми, да извършват социалната работа и да стигнат до същината на проблема. „Ние в момента сме се превърнали в едни администратори на данни. Дано ни чуят нашият труд да получи добро овъзмездяване. Надявам се, че в най-скоро време ще се преместим в новите помещения, където ще можем да работим по-добре и да предоставяме по-качествени услуги“, казва Младенова.

Социалните работници в Кюстендил, обслужващи инвалидите от сграда в изключително лоши условия на ул. „Търговска“, очакват преместване в нова сграда до Шесто основно училище. Все още там не е осигурен достъп за хора в инвалидни колички. Достъпът до горния етаж на новите помещения е затруднен. От дирекцията обаче не са наясно кога ще бъдат отпуснати допълнителни средства за довършване на сградата.

В протеста се включиха не само социалните работници, членове на синдикалната организация, а всички, „тъй като проблемът е общ, всички сме с едни и същи заплати“, казва синдикалистката. Тя заяви, че колегите й дори са принудени да си носят от административната работа вкъщи, където носят папки и документи, за да се справят. В момента в Дирекция „Социално подпомагане“ е кампанията по приемане на молби за отоплителния сезон. „Социалните работници и при тези високи температури обикалят по домовете, стават рано, за да си направят анкетите, а после в офиса правят компютърната обработка“, заяви Силвия Младенова. Кюстендилци се надяват, че исканията им ще бъдат удовлетворени и няма да се стигне до ефективни протестни действия.




Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 917064
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031