Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2015 07:50 - Доклад на СХУ "Кураж"в гр.. Кюстендил на годишното отчетно събрание
Автор: and08 Категория: Регионални   
Прочетен: 2348 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 20.05.2015 10:48


Уважаеми дами и господа, драги гости, скъпи членове,

радвам се да ви приветствам с добре дошли на поредното отчетно годишно събрание,за да споделим и обсъдим нашите впечатления,да направим разбор на дейността на сдружението,да поставим нови задачи, да заложим нови мероприятия.Сърдечно се радвам,че отново сред нас е г-жа Лили Шмид. Добре дошла г-жо Шмид!!!
image

Аз като ваш организатор мога да отбележа ,че нашия състав се увеличава непрекъснато.За изминалия период2014-2015г.членската маса се е увеличила с 20 нови членове, от които някои са тук сред нас и има от състващи по уважителни причини.

Изминалата 2014г. беше година изпълнена с много срещи, посещения на различни мероприятия.Бяхме канени от различни институции.За сведение на новите членове през миналата година,м.февруари ние приключихме спечеленият проект на тема Компютърни занимания за хора с увреждане и Създаване на интернет общество в рамките на целевата група.Благодарение на този проект ние се обучихме и имахме възможност да надградим нашите знания и да участваме като партньори по друг проект организиран от Регионална библиотека гр.Кюстендил. Освен ,че нашето сдружение има blog сайт в интернет, който се обслужва от Златко Лесички,ние разполагаме и с ел.поща kurag_kn@abv.bg имаме скайп:kurag_kn.Отделно всички ние участници в този проект разполагаме със собствени имейли и скайп, което ни дава възможност да комуникираме по между си, да разпространяваме теми с наши приятели в така нареченото Интернет общество и по този начин макар да не се срещаме редовно, ние сме пак заедно.За тези които нямат такава възможност връзка осъществяваме по телефона или могат да посетят нашия офис на ул.“ Хр.Ботев“.
image

В областта на културно масовата работа ние имахме възможност да се включим в 2 мероприятия- участие в програмата “Ден на неограничените възможности“-спектакъл подготвен в рамките на проект “Стартираме със старт“ който се проведе в театъра и участие в световния ден на хората с увреждане проведен в читалище „Братство“. Сдружение Кураж отбеляза денят на хората с увреждане 3 декември, с присъствието си в залата на читалище Братсво.Участвахме за първи път със сценка по Чудомир „Не съм от тях как Сийке.“

За изминалия период осъществихме 3 пътувания-на 27.07.2014г. до крепостта Цари Мали град,на 14.11.2014г. на курбан в манастира „Св.св.Безсребърници Козма и Дамян“ и през пролетта на 10.05.2015г отново до същия манастир в по-разширен състав. Трите екскурзии преминаха много добре, което означава,че ние обичаме да пътуваме и по този начин колектива се сплотява още повече.На последната екскурзия се включиха активно и новите членове.

В края на лятото се състоя и традиционния за сдружението курбан-07.09.2014г. в село Пип. Чифлик.Радостта на всички ни беше голяма тъй като сред нас беше и г-жа Лили Шмид.С голямо вълнение тя сподели колко трудно се справят възрастните хора и хората инвалиди в нашия град и родина.Но ние не трябва да се отчайваме от това положение, а да бъдем още по активни, задружни и да си помагаме помежду си.За хората, които харесват изкуството и искат да посещават такива места имахме възможност да посетим няколко постановки на кюстендилския театър и гостуващи театри.-„Ах каква безумна нощ“,“Смях в залата“,Ромео и Жулита“, „Човекоядката“.Останахме доволни от фестивала на еврейската музика,впечатлени от уникалното песнопение на хор Хаверим и участието на българската формация Юлангели.
image

2014г.ще запомним и с приятните мигове по посрещането на коледните и новогодишни празници, честването на международния ден на жената 8 март в р-т Маневи.

В нашето сдружение има хора с различни заболявания класифицирани по степен на заболяване.При нас членуват хора с чужда помощ, на които е трудно да бъдат сред нас, но за радост сред нас са техните близки, с които ние сме в непрекъснати контакти.И тази година помогнахме на хората да подадът своите документи по чл.53 от Правилника за прилагане на ЗИХУ .По голяма част от членуващите са 2 и 3 гр, 1 гр. Без чужда помощ.Това са хора в пенсионна възраст с ТЕЛК и хора които са в работоспособна възраст и ТЕЛК.За тези хора е много трудно да си намерят работа.Много малко са работодателите които искат да приемат такива хора с ТЕЛК решения, но в крайна сметка трябва да се борим, да търсим и да защитаваме и отстояваме нашите права.На днешно време ние хората с увреждане нямаме подкрепа от държавата.Хората с увреждане не са – и не трябва да бъдат разглеждани- като компактна маса от единомишленици, защото имат функционален или интелектуален дефицит.Ние сме с различни очаквания от живота , готовност за участие в него, степен на независимост и осъзнати интереси.Уврежданията са сфера на високодоходен бизнес, който най – често облагодетелства доставчиците на услуги и на технически помощни средства, онези ,които управляват различни социални заведения, но под благовидната „грижа за човека“,за социално слабите и уязвими хора.Сериозността на посочените промени изисква широк публичен дебат, но през призмата на човешките права и социалното включване, а не на видовете увреждания, диагнозите, социалното подпомагане и прочее.По този повод ние от КУРАЖ подписахме ПЕТИЦИЯ ЗА АНГАЖИМЕНТИ А НЕ ЗА ГОЛИ ОБЕЩАНИЯ!,която беше разпространена и в Интернет пространството .Тази петиция подписахме електронно от името на всички наши членове.В нашата план-програма за дейността на сдружение“Кураж“ през2015г. са заложени важни за нас задачи,а именно участие в конкурсни проекти като партньори с регионална библиотека гр.Кюстендил.

Целта на грантовата схема е да затвърди мястото на библиотеките като активен участник в обществения живот чрез сътрудничество с местни,регионални неправителствени организации.В рамките на конкурсната процедура ще бъдат подкрепени проекти в три тематични области:

Тематична обл.1-достъп до гражданско участие, доброволчество.

Тематична обл.2-Културно наследство и междукултурен диалог.

Тематична област-3устойчиво развитие на местните общности.

Допустими партньори по този конкурс са единствено неправителствени организации, каквато е сдружение Кураж.Размерът на безвъзмедното финансиране за всеки отделен проект е до 2000лв.С цел информиране на обществеността и осигуряване на прозрачност е необходимо бенефициентите и техните партньори да предоставят публична информация за финансирания проект.

2.Откриване на кабинет по рейки терапия в офиса с участието на мастер-рейки Василка Новева.

3.Не на последно място да предложим на нашите членове доброволно почистване на домовете и пазаруване на хора с увреждане като разчитаме на подкрепата на г-жа Лили Шмид.
image

Небива да пропуснем и колективните посещения на театрални постановки, изложби,концерти, разходки до Хисарлъка.През това лято можем да планираме отново пътувания до любими места,градове,и манастири, до красивите водопади в Гърция, Македония.Предлагам да посетим новопостроен параклис в с.Г.Гращица.За там сме поканени от Рахила Димитрова – една очарователна жена,изпълнена с вяра ,оптимизъм, която е вложила много труд, и усилия да направи всичко възможно да изгради този параклис.

В заключение искам да благодаря на всички от името на УС за търпението да изслушате доклада.Пожелавам на всички много здраве, още по-голяма активност в различните сфери и области, да бъдем единни, сплотени, да сме весели и щастливи, да се събираме на празници и делници.

БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!!!







Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 922633
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930