Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2015 08:49 - Не посягайте на пенсиите за инвалидност! Пенсионерите без право на 25% за инвалидна добавка
Автор: and08 Категория: Регионални   
Прочетен: 7365 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 06.01.2015 08:54


 Пенсионерите да нямат право на втора пенсия за инвалидност, а да получават само интеграционни добавки като социално подпомагане. 

В момента пенсионерите, освидетелствани от ТЕЛК, получават втора пенсия, която е в размер на 25% от социалната. Промяната обаче ще важи само за бъдещи пенсионери, а тези в заварено положение ще продължат да вземат по 2 пенсии.
image

Предвижда се ограничаване на възможността за инвалидна пенсия и на хора в трудоспособна възраст. При тях ще се въведе условието да имат платени осигуровки за поне 1/3 от стажа си, за да получат пенсия. В момента изискването е единствено да имат между 1 и 5 години стаж в зависимост от възрастта им. Ако тази промяна бъде приета, за инвалидна пенсия няма да се признават годините с т.нар. дарен стаж - войнишка служба, майчинство и студентство, обясниха от социалното министерство.

Експертите от КСООС мотивират предлаганата промяна с факта, че пенсиите за инвалидност поради общо заболяване са пенсии за трудова дейност, т.е. необходимо е хората да са работили през определен период от време и да имат реален осигурителен принос. Очаква се тази мярка да доведе до намаляване на разходите за инвалидни пенсии.

Ако бъдат орязани инвалидните пенсии, НОИ ще спести 7,3 млн. лв. още догодина. През 2016 г. ще бъдат спестени 20,7 млн. лв., а през 2017 г. - 34,2 млн. лв., обясниха от социалното министерство. В момента има 466  819 инвалидни пенсии, за които се харчат по 17 млн. лв. на месец. Годишно се отпускали около 35 хил. такива пенсии.

ТЕЛК и НЕЛК вече да не освидетелстват пенсионери, а само хора в трудоспособна възраст, предлага още консултативният съвет на Йордан Христосков. В момента 40% от минаващите през комисия са пенсионери, което много натоварвало работата им. Според разчетите промяната ще намали потока през ТЕЛК от 176-240 хил. души на година на 70-170 хиляди.

Инвалидността на хората в пенсионна възраст трябвало да се поеме от Агенцията за социално подпомагане, твърдят експертите в консултативния съвет.

Не посягайте на пенсиите за инвалидност!

ДО:  ОТГОВОРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
Министерство на труда и социалната политика,

Министерски съвет,
Президента на Република България, 
Медиите

И ДО ВСИЧКИ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ В СТРАНАТА
ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ
НЕ ПОСЯГАЙТЕ НА ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИИ!

Уважаеми дами и господа,

Поводът за настоящата петиция е намерението на правителството, оповестено в медиите, за въвеждане на драстични промени при отпускане на пенсии по инвалидност. В информацията дословно се казва, че „такива ще получават само хората с увреждания, които работят. Ще отпаднат пенсиите, които се дават пожизнено. Проектът все още се обсъжда в работна група. Подготвените промени са резултат от нова концепция на социалното министерство за медицинската експертиза в опит да се ликвидира проблемът с фалшивите инвалиди, които източват НОИ. В момента близо 1 милион българи получават инвалидни добавки.

Най-кардинална ще бъде промяната в отпуснатите пожизнени пенсии. Дори и лекарите да преценят, че заболяването е за цял живот, пенсията ще се дава за срок от 5 години.

И още - според готвените промени, право на инвалидна пенсия ще имат само хората с увреждания в работоспособна възраст и то само тези от тях, които се осигуряват за пенсия, т.е. които работят. Преценката за отпускане на пенсия ще зависи и от конкретното работно място, което заема човекът с увреждане.”

И още: „...хората, които в момента получават пожизнени пенсии, няма да бъдат ощетени. Законът ще важи само за новите случаи. В промените е залегнало и създаването на нови експертни комисии към НОИ, за съществуването на които ще са необходими допълнителни поне 5 милиона лева годишно.”

 С настоящата петиция изразяваме своя протест срещу това намерение на правителството, защото:

Инвалидните пенсии у нас са едни от най-ниските в целия Европейски съюз. При непрекъснатото повишаване в последните няколко години на цените на горивата, тока, водата, лекарствата и храните, пенсиите - и тези на инвалидите, и тези за прослужено време и старост, не са мръднали или са увеличени почти символично. Стигнахме дотам, че започнахме да умираме бавно, но сигурно!

Тук отправяме и конкретните си въпроси към създателите на текстовете за промените:

1.Създадени ли са критерии, по които да се определи кой човек с увреждане може или не да упражнява професията си или дадена такава? Доколко компетентно ще е лицето, което ще прави оценка на тези, които се осигуряват, за да получават част от пенсията си? Човекът с увреждане има ли гаранция, че ще получи справедлива оценка, защото „сит на гладен не вярва”, т.е. в случая само човек, който е минал през ада  на страданията и мъките да живее без дадено сетиво в стремежа си да бъде равен на нормалните, може да ни разбере? А НОИ, като ще определя кой инвалид може да работи, ще им осигурява ли работни места? Защото в момента на пазара на труда няма работа за млади и здрави хора, какво остава за хората с увреждания! На всеки сто души от тях само един работи – вижте статистиката в Бюрата по труда!

2. Какво ще правят хората с увреждания, които не работят и разчитат единствено на пенсията си, за да оцеляват?!? С всеки изминал месец техният брой расте! Важен факт е, че те все още са в работоспособна възраст! И като им спрат и последния мизерен доход, какъв избор ще имат тези хора, освен да умрат?

3. Защо НОИ и МТСП, след като искат да премахнат този проблем с т. нар. „фалшиви инвалиди” не подложат на проверка решенията на ТЕЛК отпреди 4-5 години, когато беше големият скок на броя на инвалидните пенсии - за да се види реално кой е здрав и кой – действително болен? Така поне ще си икономисат петте милиона лева за новите комисии!

4. За родените с увреждането и тези, които невъзвратимо са получили такова (т.е. без възможности за корекция и възстановяване на функциите) да се смята ли по презумпция, че изведнъж ще станат здрави и прави след изтичането на петгодишния срок?

5. Някой изобщо има ли представа, че у нас реално работодателите не знаят какво да правят, ако при тях кандидатстват за работа хора с увреждания? Те просто решават, за да не си слагат главата в торбата, въобще да не наемат такива. Редки са случаите на обратното и то за някои по-нискоквалифицирани професии. И още - в условията на криза няма работодател, който да инвестира в създаването на подобни специфични условия на труд за лице с увреждане. В повечето случаи, ако наеме над един такъв работник, то потребностите им може да са съвсем различни - да речем, ако единият служител е с двигателни увреждания и има необходимост от достъпна среда, а другият е със зрителни и има нужда от приспособяване на компютъра на работното му място?

6. Известно ли ви е какви оценки на трудоспособността дава в момента ТЕЛК, защото с подобни оценки за един човек с увреждане е трудно, дори невъзможно да си намери работа?

 Истината: Фалшивата инвалидност е масово разпространена у нас и това е, с което трябва да се пребори властта. Жалните истории на някои силно контрастират с текущата практика - първа категория „инвалиди” (с придружител!) припкат като козлета, получават пенсия, заплата и дори инвалидни добавки (които са направо подигравка!). След като държавата редуцира до почти санитарен минимум пенсионерите, сега стигна до инвалидите - най-беззащитната и изстарадала част от обществото ни.

Повече от очевидно е, че в България ще се въведе правилото „има човек – има проблем, няма човек – няма проблем”. Т.е. най-добре е да няма инвалиди и пенсионери, нали?

 Уважаеми дами и господа, тези пари, които получаваме под формата на инвалидна пенсия, не са подарък от държавата за нас, хората с увреждания! Те са една мъничка възможност да не бъдем отхвърлени от обществения живот и да не легнем изцяло на ръцете на държавата. И да бъдем равностойни на здравите, така, както повелява Конвенцията! Ние си оставаме дискриминирани във всяко едно отношение, независимо от членството ни в ЕС, независимо от всякакви препоръки на ООН и неговите конвенции!

Направете заплатите ни по 2500-3000 лева и тогава си вземете пенсиите!

Последният ни въпрос е: как с чиста съвест си раздавахте бонуси за стотици хиляди и милиони и това не ви прави впечатление, а мизерните пенсии на инвалидите ви бъркат в очите?!? Запомнете едно - никой не е застрахован и ще дойде ден, в който някой от вас и семействата ви може да стигне до нашето положение! Затова призоваваме: спрете поредната гавра с нас, хората с увреждания!!! 

И още по темата:
СЕГА - Експерти предлагат да няма втора пенсия за инвалидност

Хората с увреждания остават без втора пенсия – готвят протести _ News7

Нови правила за инвалидните пенсии - Добро утро, България! _ TV7

Какъв да бъде новият ред за достъп до инвалидна пенсия - работни предложения - DarikNews.bg

Съвети към инвалиди и бездомни _ Надежда България






Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 921794
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930