Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2014 16:53 - Празници и културни забележителности в Кюстендил
Автор: and08 Категория: Регионални   
Прочетен: 1491 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 20.09.2014 18:14


           Издадоха брошура за празниците и културните забележителности в Кюстендил

image
Нова брошура представя поредицата от празници в Кюстендил. Тя е издание на общината и отдел „Култура и духовно развитие”. Тук са представени по един различен начин четирите големи ежегодни празника: „Кюстендилска пролет”, „Празник на черешата”, „Панагия – въздигане на хляба” и „Празник на плодородието”. За всеки един от тях е представена подробна и любопитна информация за неговата история и символика, съпътствана с множество фотографии. Информационната брошура предлага на читателите не само подробности за самите празници, но със снимки и факти ги пренася в атмосферата на най-стойностните културни забележителности в града под „Хисарлъка”. Публикувани са и телефоните на културните институти в Кюстендил.
Откриват фотоизложба „Македония – спомени от Белото море”

По поводНационалния празник 22 септември – Обявяване на независимостта на България, и Европейските дни на наследството, Регионалниятисторически музей „Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил,и Сдружение „Бело море” – Солун,подредихафотоизложба, посветена на българите в Беломорска Македония „Македония – спомени от Белото море”, която ще бъде открита в петък.
image

  „Македония – спомени от Белото море” е фотоизложба на сдружение „Бело море”, чиито учредители Елисавета Занешева, Тодор Георгиев и Радослав Христосков със своите фотографии представят следите от хилядолетното българско присъствие в Беломорска Македония. От обектива на авторите излизат история, култура, природни красоти, вплетени в съвремието на 2009 и 2010 година. Показани са икони, стенописи, църкви, училщни сгради, надгробни паметници, оцелели въпреки унищожението на всичко българско в този край. Някои от църквите са действащи и днес, но с напълно променена самоличност, други са превърнати в руини, в които фреските са покрити с мазилка и пластове вар, надписите на български са заличени. Тези «паметници на културата» са недостъпни и оставени на саморазрушение. Авторите на изложбата са успели да заснемат изключително рядко срещаните изображения на светите Седмочисленици (Костурско), както и икони с надписи на български език (Костурско, Преспанско и Драмско, Солунско, Серско), надгробни паметници, върху които имената на покойниците са подменени или заличени (Преспанско). В повечето стари църкви обичайните икони на техния патрон, намиращи се над входа, са изтръгнати от местата им (Воденско, Серско и Драмско). В някои от тях обаче още личат имената на дарителите и те са достатъчно красноречиви, макар и изписани с гръцки букви.   В Беломорска Македония днес има кътчета, в които сякаш времето е спряло, спотаено между старите, типично български къщи. Там все още хората говорят на български диалект, наричат села и местности с българските им имена, помнят песните си и пазят ревниво обичаите си, представяни в съвременна Гърция като част от традиционния български фолклор. Потомците на македонските българи все още помнят героите си, макар вместо с тях всеки площад да е украсен с паметник на гръцки „герои”, заслужили тази почит със зверствата над предците им патриоти.   Изложбата ще гостува в къщата музей „Димитър Пешев” до края на октомври 2014 г.  











Гласувай:
12



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 922917
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930