Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2014 17:11 - Доклад и снимки от ГОС на СХУ "Кураж" в гр. Кюстендил
Автор: and08 Категория: Регионални   
Прочетен: 1322 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 09.06.2014 17:40


               image
Уважаеми дами и господа, драги гости, скъпи членове на съюза на хората с увреждания!   
 
      Добре   дошли на днешното годишно отчетно събрание!
По традиция в нашите доклади изтъкваме постигнатото през изминалата година. 2013година беше успешна ,творческа, активна година.В своята дейност Сдружение на хората с увреждания „Кураж“си постави за задача да изпълни според възможностите си следните цели:
  
 1.Предоставяне ,отстояване и защитаване интересите на хората с увреждания пред държавните административните, обществените и други органи и организации в страната.
 2.Подпомагане на индивидуално и групово равнище на социалната, трудовата, медицинската, и битова рехабилитация на хората с увреждания.
 3.Съдействие на обществото и неговите структури за възприемането на хората с увреждания като негови равноправни и равнопоставени членове.


Сдружение „Кураж“ е член на Обществен съвет за контрол върху дейностите по социално подпомагане в Община К-л. Активно участва в заседанията му със свои идеи и предложения касаещи социалното подпомагане на хората с увреждания. Сдружение „Кураж“ е член на областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията. С тази си дейност организацията се стреми да намали корупционния натиск върху хората в неравностойно положение и да защити техните права. Сдружение „Кураж“ активно участва в областния съвет за интеграция на хора с увреждане гр. К-л. Средно заложените в плана за тази година инициативи е и създаването на спортен фестивал за хора с увреждания.
Най-голямо постижение за сдружението на хората с увреждания бе спечеленият проект на тема "Компютърни занимания за хора увреждания". Създаване на интернет общество в рамките на целевата група. Пред Областния съвет за интеграция на хора с увреждания утвърденият проект бе представен от г-жа Илиана Георгиева, член на сдружение „Кураж“и една от основните обучители. Целта на проекта беше насочена към индивидуална и групова работа с членове на Сдружението - обучение чрез занимания с компютър, което да им даде възможност да придобият умения за самостоятелен живот и социална адаптация. Много активно с тези хора работеха г-жа Евелина Павлова и инж. Димитър Андонов. Сега е моментът да изкажем нашата благодарност за старанието, което вложиха. Целевата група се състоеше от десет човека с увреждания, като по трудно подвижните от тях се обучаваха по домовете, а останалите посещаваха офиса на сдружението. За осъществяването на компютърните занимания бяха закупени 2 броя компютърни конфигурации, един от които бе инсталиран в офиса на съюза и един преносим компютър, който се използва за обучение в домовете на бенефициентите. В проекта се застъпи и равнопоставеността между половете - 7 души от обучаемите бяха жени. През месец септември се осъществи за пореден път традиционния курбан за здраве на членовете на сдружение „Кураж“и техните близки в двора на църквата в с. Кадровица. Гости на курбана бяха членове и от други неправителствени организации като,  дружество „Майчина любов“, Съюза на слепите и др. Искам да изкажа нашата сърдечна благодарност към дълбоко уважаваната членка на съюза, почетен гражданин на град К-л, основателка на социалната трапезария, г-жа Лили Шмит, която дари дрехи, обувки, храни за нашите членове. По повод международния ден на инвалидите 3-ти декември, ние членовете от сдружение Кураж, присъствахме на концерт, състоял се в читалище "Братство" в  гр.Кюстендил. Поздрав към всички инвалиди и техните близки отправи г-н Андонов, като пожела да има любов и доброта в сърцата на всички хора. Независимо от тежкото състояние трудното придвижване и тази година членовете на сдружението посрещнаха международния ден на жената 8-ми март. Ръководството и лично г-н Андонов поздрави всички жени, членове на съюза, техните приятели и близки.
Проблемите, които възникват пред хората с увреждания в заобикалящата ги среда са едни и същи, независимо дали са зрително затруднени или са трудно подвижни. Решаването и преодоляването на тези проблеми има комплексен характер и изисква интегриран подход, който включва политики в области, като образование, заетост, здравеопазване, достъпна среда, социални и здравни услуги и т.н. Трудовата заетост е ключов проблем и огромно предизвикателство за интеграцията, социалното включване и преодоляването на бедността сред хората с увреждания. Успешната им реализация на пазара на труда е трудно осъществима без наличието на достъпна среда, без да са създадени условия за подходящо образувание и обучение, без социални и здравни услуги. Философията на политиката по заетостта на хората с увреждания е разработена в две национални стратегии:  

 1.Стратегия за равните възможности на хората с увреждания 2008-2015г.
 2. Дългосрочна стратегия за заетостта на хората с увреждания 2011-2020
г.

По първата стратегия се дават гаранции и стимули за равнопоставеност на хората с увреждания, за успешната им реализация в живота на обществото. Целта е ефективното прилагане на политиката на българското правителство, насочена към подобряване качеството на живота на хората с увреждания, недопускане на дискриминация по признак „увреждане“, осигуряване на равни възможности, пълноценно и активно участие във всички области на социално-икономическия живот на страната. Хората с увреждания трябва да получат възможност за трудова реализация в рамките на свободния пазар на работна ръка. Това е един от най важните фактори за тяхната интеграция и самостоятелност и е залегнало като основна цел в Дългосрочната стратегия за заетост на хората с увреждания 2011-2020г. Главна цел на стратегията е осигуряване на условия за ефективно упражняване на правото на свободен избор на трудова реализация на хората с увреждания в трудоспособна възраст и подобряване на качеството на живот като условие за свободно и пълноценно включване в обществения живот на страната. Споделено е,че преодоляването на социалните последици от икономическата криза и мобилизирането на трудовия потенциал, с оглед осигуряването на необходимата работна сила в условия на растеж на икономиката, налага необходимостта от прилагане на интегриран подход, който да осигури ефективна социална интеграция и активиране на лицата с увреждания. За безработни лица с трайни увреждания е необходимо да се прилагат специфични подходи, местни инициативи, услуги, активни мерки и програми, съобразени с техните потребности, но и спазване на принципа за баланс между правата и задълженията.
И на края искам да използвам възможността да благодаря на всички медии за това, че години наред отразяват всички наши изяви, събития, мнения по различни теми и въпроси .
                               БЛАГОДАРИМ ЗА ВНИМАНИЕТО!
image

         Вижте и сним
ки от годишното отчетно събрание:

image

image

image






Гласувай:
12



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 917062
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031