Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2014 11:14 - Мантри и медитация
Автор: and08 Категория: Регионални   
Прочетен: 4121 Коментари: 1 Гласове:
17

Последна промяна: 24.05.2014 19:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       image   image   “Мантрите не са дребно нещо, мантрите имат сила. Те са вибрации на съзнанието във връзка с Космоса. Изкуството на мантрата се базира на знанието, че звука е форма на енергия, която има структура, сила и определено предсказуем ефект върху чакрите и човешката душа”. Мантрите са думи, които имат специфична последователност от звуци, които създават вибрации, активиращи чакрите. Всяка чакра има специфична мантра. Отделните цветчета, които заобикалят мантрите също имат собствени мантри, които ги активират.

Мантрата е начин за използване на звука за влияние върху Съзнанието. “Ман” значи съзнание и “Тра” значи вълна или “настройка на вибрацията” (както при настройване на музикален инструмент или радио)

image       image       image

Всичко в този свят, до субатомно ниво е в постоянно движение и вибрация. Колкото по-плътен е материала, толкова по-бавно се движи; често вибрацията е толкова бавна или толкова бърза, че не можем да я доловим с директните си сетива. Вибрацията е чиста енергия.   Благоприятното въздействие на мантрите върху физическата и психическата същност на човека се обясняват с физичните свойства на звука, произвеждан при изричането на мантрите. От гледна точка на физиката звуковата вълна има определена дължина на вълната, честота на трептене, а съответно и определена енергия.

Според едни източници тази енергия активира чакрите и те започват да работят в баланс, при което се осигурява щастливо и мъдро съществуване на медитиращия.


  

Според други автори вълната произвеждана при произнасяне на мантрите интерферира с космическите вълни и медитацията с мантри се сравнява с космическа комуникация или комуникация на енергийно ниво. Изложените обяснения са все още само хипотези и не са доказани.
Има честота на вибрация, която кореспондира с всичко във вселената. Щастие или тъга, радост или съжаление са честоти на мозъчни вибрации. Когато пеем мантра, ние избираме да се обърнем към позитивната енергия, която се съдържа в тези срички. Независимо дали е за успех, душевен мир, увеличаване на интуицията или каквато и да е друга полза вградена в мантрата, просто с пеенето и, ние задвижваме вибрациите, които ще доведат до нужния ефект. Всъщност дори няма значение дали разбираме значението на думите или не.

image

Пеенето на мантра произвежда специфична вибрационна честота в тялото. Звуците и мислите, произведени от тялото и мозъка се излъчват навън. Честотата на вибрация на мантрата ви носи, това което вибрирате. Вие сте като магнит, който привлича към вас вибрациите, които излъчвате. Като вибрация, настроение или състояние предизвикано от пеенето, мантрите са съвместими и съществуват в почти всички вярвания. В допълнение на вибрациите, които създавате докато пеете мантрата се случва и нещо друго. Това е наистина важно. По небцето и в устната кухина има осемдесет и четири меридиани точки. Когато говорите вие ги стимулирате – тях и съответните им жлези и органи – като ги натискате с езика. И всеки път, когато пеете мантра, вие стимулирате тези точки в специфична последователност, ритъм и позиция – като по този начин инициирате химическа реакция в мозъка и тялото. Представете си, че имате електронна система за сигурност в устата. Натиснете правилният код в небцето и ще получите достъп до мозъка и вътрешните стаи на въздигнато съзнание. Мантрите се намесват в същинската част на медитацията. Представяйки си определената чакра, с нейния символ и цвят изричайте и съответна мантра. С тази техника се постига много по-лесно отваряне на чакрите и позитивните ефекти от медитацията са много по-осезаеми.
image       image      image

image  image

Медитацията е състояние, при което съзнанието на човек се освобождава от всички тревожещи го мисли. Целта на й е хармонизиране на всички енергийни центрове (чакри), които индиректно подобряват настроението и дори физическото здраве на медитиращия.

За да се усвои напълно някоя от техниките за медитация, човек трябва да бъде психически подготвен за нея (да я приема „на сериозно”, да изпитва необходимост от медитиране).

Преди да започнете да медитирате оставете съзнанието си празно, забравете за всичко, което се е случило преди или се случва сега, или ще се случи в бъдеще. Оставете съзнанието ви да блуждае, не се опитвайте по никакъв начин да му повлияете, опитайте да гледате собственото си съзнание като на филм. Причината да останете пасивни е, че ако започнете съзнателно да се концентрирате, ще се появи нова мисловна вълна. Последицата е порочен кръг, без възможност за започване на медитация.

Дишане – започнете да вдишвате дълбоко и да издишвате бързо докрай, в продължение на 5 минути. Целта на дълбокото дишане е снабдяването на мозъка с колкото се може повече кислород. Постепенно заместете дълбоко дишане с тихо, едва доловимо дишане, за да успокоите целият си организъм.
Дишайте ритмично – вдишването и издишването трябва да са 3 секунди. Ако решите да използвате мантри те трябва да бъдат толкова дълги, колкото вдишването и издишването.

Изберете си определена точка от стаята или определена чакра и се фокусирайте само в нея. За фокусна точка може да си изберете елемент от скъпоценен или полускъпоценен камък, може да използвате пламък на свещ, чаша с вода, цвете и други.
Започнете да произнасяте мантрите, които сте си избрали в синхрон с дишането. Ако сте начинаещ се препоръчва мантрите да се изричат на глас. След около 3 седмици медитации се опитайте да произнасяте мантрите на ум. Възпроизвеждането на мантрите на глас създава вибрации, които въздействат на подсъзнанието ви. Колкото повече практикувате медитацията толкова по-лесно ще усещате пречистващата сила на чакрите. Постепенно ще разберете, че не изпитвате необходимост да изричате гласно чакрите. По естествен начин съзнанието и подсъзнанието ще започнат да функционират в синхрон, като единно цяло.
image  image

Когато достигнете до това ниво медитиращият има възможност да разблокира всички свой чакри и да постигне състоянието на свръхсъзнание, висша форма на себепознание и себеовладяване.

След като приключите вашата медитация благодарете за всички хубави неща в живота ви, на всички хора, които са направили живота ви по-приятен. Благодарственото слово трябва да бъде изричано с много тих глас или да го казвате мислено, което е по-добрия вариант. Няма задължителни фрази или думи в това слово, казвайте го както го чувстване. Целта на този ритуал е да се фокусираме в позитивните неща от живота ни и да забравим за негативите, които го съпътстват. Този ритуал по-късно се обяснява с модерната физика, според която на човек му се случват такива неща, върху които той сам фокусира съзнанието си и ги притегля към себе с
  image   image
След като приключите с медитацията е абсолютно неправилно веднага да станете и да се заемете със задачите от ежедневието си. Отпуснете се за още няколко минути. Не мислете за нищо. Целта на тази допълнителна почивка е допълнително зареждане на организма с позитивната енергия от медитацията. Опитайте се да направите плавен преход от медитивно състояние към нормален ритъм на живот. Необходимото време е около 3 минути, през които различни мисли може да нахлуват в главата ви и да изчезват. Тези 3 минути могат да ви сторят твърде дълги, но трябва да ги спазите. Колкото по-продължителна е била медитацията толкова повече време трябва да отделите, за да излезете от медитивното състояние. На всеки 10 минути медитация отговаря около 1 минута почивка към задължителните 3 минути
Не давайте оценка на медитацията си. Когато сте начинаещи е нормално в началото да не чувствате някаква промяна в себеусещането си. С всяка следваща медитация ще се чувствате по-добре и по-уверени в себе си и в правилността на медитацията ви.
Според някои йоги лекото пляскане 10 пъти с ръце е един от жестовете, които може да ни “върне на земята“. Този жест служи като невидима връзка със земята и прекратява мисловната връзка с небето, според някои древни китайски учения.
Такъв жест е важен, защото с него сигнализирате на тялото си, че приключвате медитацията. Измисленият от вас жест трябва да е един и същ винаги, за да послужи като условен рефлекс – след като го направите тялото знае, че приключвате медитацията си.
Колекция _ Мантри и медитации _ VBOX7
 










Гласувай:
17



1. precoria - Много интересно и полезно. Хубави ...
22.05.2014 21:21
Много интересно и полезно.Хубави постинги ни поднасяте.
Благодаря ви!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 922646
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930