Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2012 18:01 - Международният ден на хора с увреждания и тяхното ежедневие
Автор: and08 Категория: Регионални   
Прочетен: 6899 Коментари: 1 Гласове:
18

Последна промяна: 24.12.2012 16:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageЕжегодно на 3 декември се чества "Международен ден на хората с увреждания". През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания.
Неговата цел е постоянно да мотивират политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.

image

Посланията на този ден са различни, защото и политиките по отношение на хората с увреждания имат много лица. Предизвикателството на този ден обаче е, че той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му. Това е европейският модел на политики към и за хората с увреждания, който и България трябва да следва. Нормата на чл. 26 от Хартата за основните права на Европейския съюз признава правото на хората с увреждания да се "възползват от мерки, които осигуряват тяхната автономност, социалната и професионалната им интеграция и участието им в живота на общността". Основните изисквания за спазването на човешките права се прилагат и спрямо хората с увреждания. За съжаление, днес хората с увреждания се сблъскват с най-много трудности, когато се опитват да реализират правата си. Като общество трябва да осъзнаем, че те се нуждаят от особено внимание. Основна цел на политиките за хората с увреждания е да се създават условия те да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си, както хората без увреждания.

image

България  е предприела действия за присъединяване към Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания - това е първият международен договор в сферата на правата на хората с увреждания със задължаващ характер. Документът разглежда проблемите им изцяло в перспективата на човешките права, посочвайки мерките, които държавните и недържавните структури трябва да предприемат, за да гарантират, че правата на хората с увреждания се спазват наравно с правата на всички останали. Безусловно присъединяването на България към тази конвенция беше една амбициозна задача и нейната пълна реализацията  изисква съвместните усилия на институциите, гражданския сектор и бизнеса. 

image

Въпреки че с усилията си държавни и неправителствени организации бавно, но необратимо променят негостоприемната социална среда, обществото ни все още дължи много на хората с увреждания. Дължим подкрепа и на родителите на деца с увреждания, решили да дадат на тези деца шанса да растат в семейна среда, се отбелязва на страницата на републиканския омбудсман. 

 Вижте и клип за хората с увреждани, като кликнете върху линка в синьо за Vbox7, където звукът е оригинален или върху стрелката по-долу за Youtube, където клипът е с класическа музика.

Ежедневието на хора с увреждания VBOX7
На 3 дек. от 14 ч. в читалище "Братство" в гр. Кюстендил се състоя поздравителен концерт за хората с увреждания, които бяха приветствани от много държавни и неправителствени организации. От името на СХУ "Кураж" приветствие поднесе инж. Димитър Андонов.
image

image

За да видите част от песните в концерта, кликнете върху втората стрелка най-долу.








Гласувай:
18



1. kundalini - Здравейте.
28.11.2012 23:12
За мен има нещо символично/или по-скоро провокиращо размисъл!/ в това, че международния ден на хората с увреждания се отбелязва в дните пред Рождество Христово. Наистина обществото дължи още много внимание към хората с увреждания! Факт!
Аз мисля, че не толкова липсата на пари е пречката да се случват по-добре нещата, а по-скоро липсата на инициатива и от двете страни. Наскоро четох журналистически материал с омбудсмана Константин Пенчев за нещо, касаещо проблема. Но, уви, никой не дава гласност на това! А трябва! В това отношение има програми на ЕС, които предлагат да се правят проекти на НПО-та, но дали се правят? Вие споделете - какъв опит имате с проекти, какво се прави? Имате ли достатъчно информация за възможностите за кандидатстване по програми???

Задавам въпросите, защото Ви познавам, вярно не много добре, но мисля достатъчно, съдейки по интервюто, което дадохте за предаването "Вордон" по радио "Ритъм+" тази пролет. Надявам се не сте го забравили:)

И зная винаги намирате начин да отбележите деня 3-ти декември:) Тази година какво сте намислили?

Поздрави!







цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 917109
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031