Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2012 07:50 - Проекти за деца с увреждания и реализацията им
Автор: and08 Категория: Регионални   
Прочетен: 1963 Коментари: 0 Гласове:
20

Последна промяна: 07.10.2012 08:49


 Проект „Участието на потребителите в процеса на вземане на решения - стъпка към пълна социална интеграция" ще реализира фондация „Сийдър" в рамките на една година (юли 2012 - юни 2013).

Целта на проекта е да се даде възможност на деца и младежи с интелектуални затруднения да участват активно във вземането на решения, които пряко ги засягат, като по този начин подобрят своите умения за независим живот и получат по-добра възможност за социална интеграция. Партньори на фондация „Сийдър" в начинанието са „Лърнинг Дисабилити Уелс" и Община Кюстендил. Уелският партньор ще проведе обучение на служители на центъра за настаняване от семеен тип „Сияние", управляван от „Сийдър", както и служители на други социални услуги и служби на територията на община Кюстендил, и ще представи добри практики за въвличане на потребителите във вземането на решения. Участниците в обучението ще имат възможност да посетят социални услуги в Уелс в края на ноември тази година и да видят как добрият модел се прилага там. В резултат на обучението, адаптирани за България практики за въвличане на потребителите във вземането на решения ще бъдат пилотно приложени в началото на следващата година в ЦНСТ „Сияние" и други услуги в Кюстендил.

До момента по проекта е извършен анализ на законодателната рамка в България и Европа, регулираща правото на участие на хората с интелектуални затруднения в процеса на вземане на решения, засягащи техния живот. Бяха направени и препоръки за релевантни промени в националното законодателство, които да улеснят упражняването на това право.
image

Фондация „Сийдър" съществува от 2005 г. Целта й е да ускори положителните социални промени в България, като подпомага предлагането на качествени социални услуги и грижи за деца и младежи в неравностойно положение. Освен дейността си в Кюстендил, фондацията подкрепя развитието на социалните услуги в Казанлък. Нейна е и заслугата за успешното закриване на ДДУИ - с.Горна Козница през 2010 г., създаването на ЦНСТ „Сияние" в партньорство с община Кюстендил и плавния преход на 24 деца и младежи към интегриран начин на живот в града.

Първите училища с платформено съоръжение на входа, за достъпност за деца с увреждания са Професионалната техническа гимназия "Джон Атанасов" и 7- мо ОУ "Ильо Войвода" в Кюстендил. То е на стойност 8 898 лв. Средствата са осигурени по проект.

ПТГ "Джон Атанасов" е единственото училище в Кюстендилска област, което кандидатства  по националната програма "Създаване на достъпна архитектурна среда" на Министерството на образованието, младежта и науката.

По спечеления проект се ремонтира служебната тоалетна на първия етаж на училището, където от две клетки се направи една, за деца с увреждания. Ремонтът е за 3 100 лв.

В двете кюстендилски училища, които са в една сграда учат 16 деца с увреждания. В Кюстендилска област учениците с увреждания са 201, като голяма част от тях са в Дупница, коментираха за Дарик от Регионалния инспекторат по образованието.

 




Гласувай:
20



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 917136
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031