Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2012 16:21 - Работна среща на Областния съвет за интеграция на хората с увреждания
Автор: and08 Категория: Регионални   
Прочетен: 1788 Коментари: 0 Гласове:
16

Последна промяна: 24.07.2012 18:01


 На 24 юли 2012 г. в гр. Кюстендил се проведе работна среща на Областния съвет за интеграция на хората с увреждания.  На срещата, водена от зам. областният управител Радослава Чеканска, бяха обсъдени дейностите, извършени в региона по отношение на достъпността на средата за хора с увреждания.

"Необходимо е не само да се говори за това, което трябва да се направи, но да има и действия. От последното събиране на съвета през април, единственото, което е направено до момента е монтирането на зумери на сградата на областната администрация", коментираха представителите на хората с увреждания, които участваха в срещата. Те подчертаха, че до този момент все още недостъпни остават сградите на полицията, болницата, данъчно управление, дирекцията за социално подпомагане, има проблеми в училищата за деца с увреждания, не са адаптирани детските площадки за деца с увреждания, не се изпълняват нормативните актове, уреждащи достъпност за хората с увреждания.  От ЧЕЗ и "Напоителни системи" също изявиха готовност да поставят подобни зумерни устройства. От енергийното дружество поеха ангажимент и таблата по стълбовете, които се поставят оттук нататък да бъдат на по- голяма височина", заяви зам. областният управител Радослава Чеканска.

"Проблем има и с общините, които постоянно се оправдават с липсата на средства. Те не присъстват и на заседанията, които провеждаме", коментира инж. Димитър Андонов, председател на управителния съвет на Съюза на хора с увреждания "Кураж". Според него не винаги проблемът е в липсата на средства. Необходимо е да се промени начинът на мислене, допълни г-н Андонов.
image

Участниците в срещата бяха категорични, че има изключително добра наредба, която защитава правата на хората с увреждания, но тя не се спазва. Областният управител Владислав Стойков обеща да постави въпроса с достъпността на административните сгради на следващата среща с кметовете на общини. Областната управа ще даде и помещение на хората с увреждания, представители на които да сформират работна група, за да бъдат посочени проблемите.
 Работна група от по двама представители на организациите на хората с увреждания в областта, които ще се запознаят с нормативната база, уреждаща достъпна среда и ще дадат предложения, ако е необходима промяна. Режимът на работа на работната група - работни заседания всеки четвъртък от 13,30 ч. в информационния център на Областната администрация на 1 етаж до голямата зала. Г-жа Кънка Витова, зам. председател на съвета, отговаря за групата. Резултатите ще бъдат представени на служители на МРРБ на заседанието на Областния съвет през месец август. 62 обекта от областта са били обследвани за достъпна среда от комисия, към съвета. Препоръките са били изпратени до всички структури.
image

На срещата бяха планирани и дейности на съвета за второто полугодие на 2012 година, както и обсъден дневен ред за провеждане на редовно заседание през месец август /23.VIII.2012 г./.

Ето и нормативните документи по които може да се работи:
1. Lex.bg - Закони, правилници, конституция, кодекси, държавен вестник, правилници по прилагане
2. 
http www.mon.bg opencms export sites mon left_menu projects national_programs 2012-7-dostypna-arhitekturna-sreda.pdf




Гласувай:
16



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 922543
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930