Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2011 08:40 - Празничен концерт за хората с увреждания в гр. Кюстендил
Автор: and08 Категория: Регионални   
Прочетен: 1694 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 02.12.2011 09:58


 И тази година по случай Международния ден на хората с увреждания 3 дек. в гр. Кюстендил беше организиран голям концерт от млади и по-стари изпълнители и състави. Със своя самостоятелна програма тържеството закри народната певица Слава Соколова.

Този ден е обявен през 1992 год. от Генералната асамблея на ООН за международен ден на хората с увреждания. Оттогава това е ден за засилване на дискусията по темата за свободния и независим живот на хората с увреждания, за тяхното пълноправно участие в обществото.За 3-ти декември в цял свят се организират кампании с цел постигане на ефективна промяна в условията на живот на хората с увреждания.

Как да общуваме ефективно

image Когато се пише или говори за хора с увреждания, особено важна е думата човек или хора да стои на първо място. 
Груповите характеристики като “слепи”, “глухи”, “увредени” или “инвалиди” не са подходящи, защото те не наблягат на индивидуалността, равнопоставеността или личното достойнство, което всеки от нас притежава.

image Когато разговаряте с човек с увреждане, говорете директно на него, а не чрез придружителя му или преводача (за хората с увреден слух).

image Не се втурвайте да помагате. Първо попитайте човека дали желае вашата помощ и помогнете само ако ви отговори утвърдително. След това попитайте какво и как да го направите.

Дайте допълнително време на човека с увреждане да направи или каже нещо.
image Запомнете! Човекът с увреждане е като всички останали. Не се притеснявайте заради неговото увреждане! Ако не знаете какво да направите или да кажете, позволете на самия човек с увреждане да ви помогне с обяснения.

image Оценявайте всичко, което човекът може да направи. Запомнете, че затрудненията на хората с физически увреждания идват по-скоро от физическите и психическите бариери между тях и останалия свят, отколкото от самото увреждане.

image Избягвайте да питате човека за неговото увреждане. Ако това се налага, бъдете изключително внимателни и покажете уважението си. Не настоявайте, ако ви откажат такъв разговор.

image Запомнете! Човекът с увреждане е човек с чувства. Дръжте се с него така, както бихте искали да се държат с вас.

Член 26 от Хартата за основните права на ЕС признава правото на хората с увреждания да "се ползват от мерки, които осигуряват тяхната автономност, социалната и професионалната им интеграция и участието им в живота на общността". Хората с увреждания днес представляват над 15% от населението на ЕС.

Хората с увреждания имат същите права като всички други граждани в Европа. Европейският съюз осъзнава, че множество въпроси, свързани с хората с увреждания, се нуждаят от особено внимание, за да могат тези хора да се възползват от правата си. Основната цел е да им се даде възможност да изпълняват гражданските си роли и отговорности и да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си като хората без увреждания. Необходимо е да се осигурят равни условия на достъп и приобщаване. В този контекст достъпът до дългосрочни грижи и помощните услуги са приоритети от голямо значение. Други фактори които трябва да се вземат предвид са компенсирането на уврежданията, осигуряването на рехабилитация, свеждането до минимум на икономическите и социалните последици от уврежданията, здравните неравенства. Намаляването на социалното изключване, премахването на пречки и бариери, улесняването на мобилността и използването на информационните технологии са сред най-важните цели в тази област.

Ето и няколко снимки и видеоклипове от това тържество.

image

image

За да видите желания от вас клип, кликнете върху съответната стрелка.












Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 921744
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930