Прочетен: 2741 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 13.10.2010 16:26
Мръсният въздух и консервантите са виновни за рака Според специалистите се наблюдават все повече случаи на рак на белия дроб, особено сред 40-годишните Мръсният въздух и некачествената храна с консерванти са основните фактори, водещи до епидемията от рак на белите дробове, която се наблюдава.
Това твърди доц. Явор Иванов, ръководител на клиниката по пневмология и фтизиатрия при университетската болница "Д-р Георги Странски".
По думите му по-често са засегнати млади хора на около 40 години.
Смъртността от този рак е висока, тъй като заболелите търсят късно помощ.
Средно три-четири месеца след поставяне на диагнозата пациентите умират, а едва 5% преживяват пет години.
Според медика се наблюдава ръст на заболеваемостта и при хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).
36 хил. нови случая на рак се очакват тази година Половината от момичетата до 14-годишна възраст и бременните жени пушат и съответно са потенциални жертви от ХОББ.
Специалистите отчитат и масова алергизация, която води до астма, от която страдат близо 11 на сто от децата у нас.
По повод Световния ден на спирометрията (метод, който измерва функцията на дробовете и обема и скоростта на дишането) утре в няколко града ще бъдат правени безплатни измервания за белодробно здраве с 5-минутен тест.
Чрез него могат да бъдат открити ранни симптоми на ХОББ, астма и белодробен рак. Лекарите съветват пушачите непременно да се възползват от възможността за ранна диагностика.
От 10 до 16 ч. на ключови места в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен, Русе и Троян всеки може да си направи спирометричните изследвания.
Инициативата е част от националната информационна кампания "Здраве за белия дроб 2010".
Кои са опасните консерванти в храните?
Всеки ден се храним с какви ли не боклуци. На днешно време все повече хора затлъстяват или се разболяват сериозно без да подозират, че в храните които поглъщат, едни съвсем обикновени продукти, съдържат консерванти вредни, някои дори и много опасни за човешкия организъм. България е бедна страна и затова хората се хранят нездравословно, освен това забързани в ежедневието ние се принуждаваме да се храним от заведения за бързо хранене или дори на крак, каквото ни попадне, а това също не е добре за хранителния ни режим. Ето защо си направих труда да събера информация за най често използваните консерванти в едни от най купуваните от нас храни.
E200 Sorbic acid Сорбена киселина. Възможен дразнител на кожата.
E201 Sodium sorbate Натриев сорбат. Не са познати вредни ефекти.
E202 Potassium sorbate Калиев сорбат. Не са познати вредни ефекти.
E203 Calcium sorbate Калциев сорбат. Не са познати вредни ефекти.
E210 Benzoic acid Бензоена киселина. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти са безалкохолни напитки, сокове, ободрителни питиета, люти пастети.
E211 Sodium benzoate Натриев бензоат. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти – както E210.
E212 Potassium benzoate Калиев бензоат. Хора с история на алергии могат да имат алергични реакции. Типични продукти – както E210.
E213 Calcium benzoate Калциев бензоат. Вж. E212.
E214 Ethyl4-hydroxybenzoate Етил4-хидроксибензоат. Забранен в Австралия.
E215 Sodium salt Натриева сол. Забранена в Австралия.
E216 Propylparaben Възможен контактен алерген.
E217 Propyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.
E218 Methylparaben Възможни са алергични реакции, главно кожни.
E219 Methyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.
E220 Sulphur dioxides Сулфонамидни двуокиси. Произвеждат се чрез горене на сяра или гипс. Типични продукти са сурови плодове и зеленчуци, бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, вино, оцет, продукти от домати. HACSG препоръчва да се отбягват. Могат да причинят алергични реакции у астматици; разрушават витамин В1; трудни за метаболизиране при хора с нарушена бъбречна функция.
E221 Sodium sulphite Натриев сулфит. Дезинфектиращ/обезгазяващ агент, използван в соковете от пресни портокали. Вж. E220.
E222 Sodium bisulphite Натриев бисулфит. Вж. E220.
E223 Sodium metabisulphite Натриев метабисулфит. Агент при обработката. Вж. E220.
E224 Potassium metabisulphite Калиев метабисулфит. Вж. E220.
E225 Potassium sulphite Калиев сулфит. Вж. E220.
E226 Calcium sulphite Калциев сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E227 Calcium hydrogen sulphite Калциев водороден сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E228 Potassium bisulphite Калиев бисулфит. Вж. E220.
E230 Biphenyl, Diphenyl Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са цитрусовите плодове. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.
E231 2-Hydroxybiphenyl/Orthophenyl phenol Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, стафиди, сладък картоф, цитрусов сок, ананас, пиперки, домати, череши, голи праскови. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.
E232 Sodium biphenyl-2-oxide/Sodium orthophenyl phenol Вж. E231.
E233 Thiabendazole Може да се използа за земеделски цели. Типични продукти са цитрусови плодове, ябълки,, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.
E234 Nisin Антиботик, извлечен от бактерии. Среща се в бирата, обработените сиренета, доматеното пюре. Не са познати вредни ефекти.
E235 Natamycin Против образуване на плесени, извлича се от бактерии. Понякога се ползва в медицината за лечение на candidiasis (кандидоза?).
E236 Formic acid Мравчена киселина. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни. Забранена в Австралия.
E237 Sodium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E238 Calcium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E239 Hexamine Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E249 Potassium nitrite Калиев нитрит. Фиксатор/стабилизатор на цвета и консервиращ агент за месо. Нитритите могат да засегнат способността на тялото да пренася/усвоява кислорода и в резултат на това да причинят недостиг на въздух/задушаване, замайване и главоболие. Забранен в храните за пеленачета и деца. Потенциален канцероген.
E250 Sodium nitrite Натриев нитрит. Вж. E249. Може да се свързва с химикали в стомаха, образувайки нитрозамин. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции. Потенциално канцерогенен. Забранен в много държави. HACSG препоръчва да се избягва.
E251 Sodium nitrate Натриев нитрат. Вж. E250. Използван също при производството на азотна киселина, за целите на наторяването и за производството на ферментационни месни продукти.
E252* Potassium nitrate Калиев нитрат. Вж. E249. Може да бъде извлек от животински и растителни остатъци/отпадъци. Използва се в барутните експлозиви и в торовете, и в съхраняване/консервиране на месо. Може да причини хиперактивност и други вредни реакции. Потенциален канцероген. Забранен в много страни.
E260 Acetic acid Оцетна киселина. Главна компонента на оцета. Произвежда се синтетично от дървесина. Използва се в туршии/саламури, лютеници и сосове. Не са известни вредни ефекти.
E261 Potassium acetate Калиев ацетат. Киселина, добавяна в храните. Типични продукти са сосове, туршии. Да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция.
E262 Sodium diacetate, sodium acetate Натриев ацетат и диацетат. Киселини за храни, регулатори на киселинността. Не са познати вредни ефекти.
E263 Calcium acetate Калциев ацетат. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Страничен продукт на производството на алкохол от дървесина. Използва се за получаване на оцетна киселина (оцет) и за производство на разяждащи боите средства.
E264 Amonium acetate Амониев ацетат. Може да предизвика гадене и повръщане.
E270* Lactic acid Млечна киселина. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Получава се чрез загряване и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, в картофите, в царевичното нишесте или в меласата. Трудно смилаема за бебета. Типични продукти са формули за кърмачета, сладкарски изделия, бонбони, сосове/плънки, безалкохолни напитки, понякога бира.
E280 Propionic acid Пропионатите се съдържат естествено във ферментационните храни, в човешката пот и в храносмилателния тракт на преживните животни. Може също да се извличат за комерсиални цели от етилен и въглероден окис, пропионалдехид, природен газ и от ферментирала дървесина. Получават се когато бактериите разлагат фибрите. Използват се в хляба и в тестените продукти.
E281 Sodium propionate Може да доведе до мигрена. Типични продукти са тестените.
E282 Calcium propionate Вж. E281.
E283 Potassium propionate Вж. E281.
E290 Carbon dioxide Въглероден двуокис. Охладител на двигатели, дериват от вародобива. Може да повиши ефекта на алкохола. Типични продукти са вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия.
Дневен хороскоп - 30 юли 2014 година
Месечен хороскоп за август 2014 година