Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2008 17:26 - НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ЗАКОНА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Автор: and08 Категория: Регионални   
Прочетен: 3799 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 24.10.2008 21:25


Зконът е публикуван в "Държавен вестник"и после  променян многократно. За да прочетете по-ясно написаното за измененията, кликнете върху  текста.image
Какво трябва да знаят хората с увреждания?
  Този закон поставя равнопоставеност на хората с увреждания, като не се допуска пряка или непряка дискриминация. В него се говори за подкрепа на хората с увреждания и техните семейства и интегрирането им в работната среда чрез медицинска и социална рехабилитация, повишаване на образованието, достъпна жизнена и архитектурна среда, социални услуги и защита, достъпна информация.
  Как се оценява увреждането и как се дава възможност за интеграция на увредените?
  Оценката на увреждането се извършва чрез медицинска експертиза и социална оценка, при което се установява степента на увреждане, необходимоста за рехабилитация и възможностите за професионална реализация и социална интеграция.
Социалната оценка се извършва по искане на лицето с увреждане, родителя или близък роднина. При соц.оценка експертите оценяват от какво социално подпомагане се нуждае увреденото лице. Хората с трайни увреждания имат право на медицинска и социална рехабилитация, включваща медикаментозна и физеотерапия, говорна и зрителна терапия, кинезитерапия, ерготерапия, психотерапия, трудово лечение.
Особено внимание се обръща на интеграцията и обучението на увредените деца чрез подходящи учебни помагала, допълнителна преподавателска дейност, специални приспособления, подкрепяща среда. Министерството на науката и образованието осигурява за деца до 18 г. възраст учебници, учебни помагала и технически средства.
Професионалното образование на хората с увреждания се осъществява от агенцията по заетостта, работодателите и специализирани предприятия и кооперации. Има и специални програми за стимулиране на работодателите, които наемат на работа лица с увреждания.
  Социално-икономическа защита.
  Хората с трайни увреждания имат право на:
  - месечни добавки за социална интеграция
  - добавки за транспортни услуги и обучение
  - балнеолечение и рехабилитационни услуги
  - диетично хранене и лекарствени продукти
  - чужда помощ при необходимост
  - внос на лично моторно превозно средство
  - място за паркиране
  - преустройство на жилището
  - помощ при закупуване на приспособления,
  съоръжения и мед.изделия, ако не са безплатни
  - стипендия, ако учат
  Как се финансира дейноста по този закон?
  За тази цел се отпускат средства от републиканския  и общински бюджети, от национални и международни програми, дарения от местни и чуждестранни физически и юридически лица, други източници, като спортни мероприятия, благотворителни концерти, изложби и др.
  Законът е приет от 34 Народно събрание на 2 септ. 2004г. и за цялостното му прочитане можете да използвате сайта на АГЕНЦИЯ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ на адрес:
http://ahu.mlsp.government.bg/dnes.asp
  Тук можете да намерите и много други наредби, решения, правила и нормативни актове за прилагане на закона за интеграция на хората с увреждания, а така също и образци от декларации и необходими документи при кандидатстване за соц. помощи.
                                 image
  
        
        

                   



Тагове:   най,


Гласувай:
2



1. анонимен - ПОЗДРАВЛЕНИЕ
10.11.2008 20:50
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЪМ ВПЕЧАТЛЕНА !!!ТИ СИ СТРАХОТЕН!!НЕ СЕ ОТКАЗВАЙ!!НАЙ - СЪРДЕЧНИ ПОЗДРАВИ НА ТЕБ И ТВОЯ ЕКИП!! МИЛЕНА
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: and08
Категория: Регионални
Прочетен: 922876
Постинги: 203
Коментари: 37
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930